vrijdag 8 maart 2013

Zo worden uw medicijnen niet tot bittere pil


Wie pillen moet innemen, moet er ook op letten wat hij eet of drinkt. Want bij veel geneesmiddelen kan het tot wisselwerkingen met voedingsmiddelen komen. Dat kan de werking van pillen en poeders verminderen of deze zelfs tot schadelijke producten maken. Met behulp van deze tips worden uw medicijnen niet tot bittere pil.

Chronisch zieken: voeding op medicijngebruik afstemmen

Spijs en drank kunnen op verschillende manieren invloed hebben op de werking van geneesmiddelen:  ze kunnen de werking ervan versterken, verminderen of deze zelfs helemaal teniet doen.

Voor mensen die slechts af en toe een tablet of ander preparaat innemen, is de kans op wisselwerking met voedingsmiddelen te verwaarlozen. Maar patiënten met een chronische ziekte  moeten hun medicijngebruik zorgvuldig op hun voeding afstemmen.

Hoe moet u pillen en tabletten innemen?


  • doorgaans moet u pillen met water innemen. Het beste is kraanwater trouwens, want dat bevat minder zout
  • en daarbij moet u het niet bij één slok laten; beter is een heel glas water te drinken bij elke inname, zodat de tablet ook echt naar beneden wordt gespoeld en niet blijft steken in de slokdarm; 
  • én, hoe meer u drinkt, hoe beter de tablet oplost en hoe sneller die werkt;
  • ook moet u pillen nooit liggend innemen; 
  • koffie en vooral melk kan de opname van de werkzame stof in tabletten verhinderen. 

Innemen van pillen met alcohol is uit den boze

Absoluut uit den boze is de inname van medicijnen met alcohol. Dat kan leiden tot gevaarlijke wisselwerkingen.

Zelfs een geringe hoeveelheid alcohol kan al leiden tot beperking van de reactiesnelheid of kan de werking van het medicijn aanzienlijk versterken.

Ook melk en sappen kunnen de werking van het medicijn overigens sterk en negatief beïnvloeden.

In geen geval pillen breken of delen

Ook als het soms zwaar valt om een pil in zijn geheel door te slikken, moet u in geen geval de tabletten of pillen breken. Want sommige tabletten moeten eerst in het lichaam oplossen. Een gebroken of gedeelde tablet kan zijn werking verliezen.

De bijsluiter juist interpreteren


  • Het medicijn “vóór de maaltijd innemen”, betekent ongeveer 30 minuten voor het eten. Op een lege maag werken medicijnen sneller. En sommige preparaten, die hun werk eerst in de darmen moeten doen, moeten daarvoor een lege maag passeren;
  • “Tijdens de maaltijd” betekent daadwerkelijk tijdens het eten. Het maakt daarbij niet uit of u de pillen 5 minuten voor of 5 minuten na het eten inneemt. Het belangrijkste is dat de tablet de kans krijgt om samen met de voeding de maag te passeren. Want sommige medicijnen brengen schade toe aan het maagslijmvlies en de voedselbrij beschermt dat;
  • 'Na het eten' betekent minstens twee uur na de maaltijd. De reden: sommige voedingsmiddelen verhinderen de opname van de werkzame stof;
  • En als u een keer vergeet om het medicijn in te nemen, in geen geval een dubbele dosis daarvan innemen. Spreek liever de arts erop aan, vraag het na in de apotheek of raadpleeg de bijsluiter.