donderdag 7 maart 2013

Pillen van internet: goedkoop of gevaarlijk?


Aambeien, impotentieproblemen, overgewicht of voetschimmel, niet bepaald onderwerpen die je graag aan de balie van een apotheek wil bespreken, terwijl de rij achter je steeds langer wordt. Wie dan een pakje Viagra wil hebben, kan dan maar beter ook een middel tegen blozen vragen.

Pillen kopen via internet

Veel mensen besparen zich allang dit soort pijnlijke situaties en kopen hun medicijnen op internet. Bij een “verzendapotheek” die vaak ook adviseert, heel discreet via de telefoon.

Bovendien is kopen op internet vaak goedkoper. Per slot van rekening hoeven internetapotheken noch huur noch personeelskosten te betalen. En het is ook een voordeel als je weinig tijd hebt of slecht ter been bent.

Veel pillen via internet zijn nep

Toch is het kopen van geneesmiddelen via internet  voor veel mensen nog steeds een beetje raar. Geen wonder: steeds duiken er weer alarmerende berichten op over illegale handel en ernstige bijwerkingen na de inname van nagemaakte en eigenlijk receptplichtige pillen.

Volgens serieuze schattingen is ongeveer de helft van alle geneesmiddelen die via Internet verkocht worden nep. Exacte aantallen kunnen echter noch de WHO noch de douane-autoriteiten noemen. De handel via het internet is gewoon te onoverzichtelijk.

Plagiaten kunnen levens in gevaar brengen

Nagemaakte geneesmiddelen die de beloofde werkzame stof niet bevatten, vormen een risico.

Ten tijde van de Mexicaanse griep was er bijvoorbeeld veel vraag naar het medicijn Tamiflu. Maar volgens gezondheidsautoriteiten bevatten de destijds op het internet verkrijgbare plagiaten in plaats van de uiterst complexe werkzame stof, vaak slechts een eenvoudig koortsverlagend middel zoals paracetamol.

Ook neppillen kunnen genezen, maar dat even terzijde

Overigens kan niet ontkend worden dat ook neppillen gezonder kunnen maken door suggestie. Menig huisarts doet zijn voordeel met die wetenschap en schrijft van tijd tot tijd een placebo voor.

En doorgaans hebben ze dan een voorkeur voor pillen die kort tegen het verstrijken van de houdbaarheidsdatum aanzitten.

Waaraan herken je originele pillen en vervalsingen?

Wie online pillen bestelt, moet zorgvuldig controleren bij wie en wat hij koopt want veel medicijnen zijn nagemaakt.

Maar voor de consument is het inderdaad moeilijk te onderscheiden welke online-apotheek legaal is en welke illegaal.  Zelfs websites die volledig in het Nederlands zijn gesteld, verzenden hun producten uit het buitenland.

Hoe je toch kan zien dat medicijnen nep zijn

  • een eerste aanwijzing is vaak een gebrekkige verpakking of ontbrekende bijsluiter;
  • ook als de informatie alleen in het Chinees op de verpakking staat, kunt u beter van aankoop afzien;
  • en wie het helemaal zeker wil weten, kan de pillen ter controle aanbieden in een apotheek.