dinsdag 19 maart 2013

Pas op met afslankpillen op internet

Afslankpillen op internet zijn niet zonder risico. Zogenaamd zuiver plantaardige afslankpillen bevatten soms verboden substanties die dodelijk kunnen zijn.

Plantaardig niet altijd zonder risico


Plantaardige middelen en kruidengeneesmiddelen nemen consumenten vaak zonder nadenken in. Maar zonder risico zijn ze zeker niet. Sterker nog, plantaardige middelen kunnen soms zelfs fataal zijn. Want ook in de natuur komen veel giftige stoffen voor die schadelijk zijn voor een mens:
 • aardappelen bijvoorbeeld bevatten het gif solanine. Dat kan misselijkheid, diarree en zweten veroorzaken. Verschijnselen die zich nog kunnen verhevigen als aardappelen niet op een koele en donkere plaats worden opgeslagen;
 • en groene bonen kunnen zelfs fataal zijn als ze rauw worden gegeten. Want een van de bestanddelen is phasin. Dat is een eiwit dat rode bloedlichaampjes met elkaar laat verkleven en tot bloedingen in maag en darmen kan leiden. Alleen door te koken wordt phasin vernietigd.

Sommige van de sterkste gifstoffen die we kennen, stammen uit de natuur. Wat uit de natuur komt, hoeft daarom nog niet altijd gezonder en onschadelijk te zijn. Vaak komt het aan op de gebruikte dosis.

Vergiftigd in plaats van slank

Nog altijd maken veel consumenten de denkfout dat producten op natuurlijke basis zonder gevaar zijn, zoals een studie van het "British Journal of Clinical Pharmacology" aantoont.

Toxicologen uit Hongkong maken in dat verband melding van 66 patiënten, die naar verluidt van zuiver plantaardige afslankmiddelen vergiftigd raakten. Acht van hen werden ernstig ziek en voor één van hen eindigde de wens om met pillen moeiteloos af te vallen, zelfs fataal.

Plantaardig niet per definitie veilig

De wetenschap dat een middel plantaardig is, trekt veel mensen aan omdat ze denken dat het dan veilig is. Maar er zijn in dat verband twee problemen:
 • ten eerste is niet alles wat natuurlijk is, ook onschuldig;
 • en op de tweede plaats bevatten afslankmiddelen ook potentieel schadelijke stoffen.

Klachten zogenaamd natuurlijke afslankmiddelen

Dat de natuurlijke middelen niet ongevaarlijk zijn moesten ook de patiënten vaststellen die door onderzoeksleidster Magdalene Tang en haar collega’s tussen 2004 en 2009 werden onderzocht.

Ze klaagden onder andere over:
 • hartkloppingen;
 • duizeligheid;
 • slapeloosheid;
 • trillen en beven;
 • in één geval functioneerde de lever niet meer naar behoren.

Levensbedreigende wisselwerkingen

Vervolgens keken de onderzoekers naar de zogenaamd puur plantaardige afslankpillen, die de patiënten via internet, van vrienden of in kruidenwinkels kregen. In de 81 afslankproducten vonden ze 12 verboden stoffen, waaronder de eetlustremmer sibutramine en stoffen die de hormoonhuishouding danig in de war kunnen sturen.

En in een aantal gevallen werden in de gebruikte afslankproducten tot 6 van deze stoffen gecombineerd, wat kan leiden tot levensbedreigende wisselwerkingen.

Vooral afslank- en potentiepillen als "natuurlijk" aangeprezen

Vaak kunnen dergelijke middelen gemakkelijk via het internet verkregen worden. Vooral afslank- en potentiepillen worden er veelvuldig als voedingssupplementen aangeboden en als “natuurlijk” aangeprezen. Maar daarbij gaat het feitelijk om medicamenten want ze bevatten krachtige chemische bestanddelen.

Maar dikwijls ontbreekt bij producten op internet:

 • informatie over de inhoudsstoffen;
 • aanbevelingen voor de dosering;
 • aanwijzingen over de wisselwerking. 

Afslankpillen bestellen via het internet is dus een riskante aangelegenheid. Consumenten hebben vaak geen notie wat er in zit.