vrijdag 8 maart 2013

Mag je pillen breken vóór inname?


Waarschuwende vinger-Pillen doormidden breken mag nietVeel patiënten breken pillen doormidden vóór inname. Dat kan gevaarlijk zijn. Sommige tabletten hebben weliswaar een inkeping, maar die dient alleen ter verfraaïng en niet om de pil gemakkelijker door te breken.

Pillen doormidden breken met omhulsel: verkeerd!

Pillen doormidden breken kan om verschillende redenen verkeerd zijn. Bij veel pillen wordt het werkzame bestanddeel tegen de zure maagsappen beschermd met een resistent omhulsel, ook wel coating genaamd. Als we deze pillen doormidden breken, komt het werkzame bestanddeel al in de maag vrij.  Het maagzuur doet de werking ervan dan teniet.

Coating ook tegen inwerking door zuurstof, licht en vocht

Ook tabletten met speciale omhulsels die de werkzame stof moeten beschermen tegen inactivering door zuurstof, licht of vocht (of om een onaangename smaak te maskeren), kunnen niet zonder problemen doormidden worden gebroken.

Pillen met inkeping of breuklijn

Van belang is dat zelfs ogenschijnlijk eenvoudig te breken tabletten met een inkeping of breuklijn, niet altijd gedeeld mogen worden. In sommige gevallen gaat het slechts om een misleidende breuklijn ter verfraaïng.

Sowieso heeft maar 10% procent van alle pillen en tabletten een breuklijn, zodat nauwkeurig doorbreken erg moeilijk is. En bij 4% is het breken van pillen zelfs gevaarlijk voor de patiënt.

Bovendien bestaan er voor meer dan de helft van de tabletten zonder breuklijn geschikte alternatieven, die vaak zelfs goedkoper zijn.

Welke pillen worden vaak gedeeld?

Volgens een Duits onderzoek, gepubliceerd in "The European Journal of Clinical Pharmacology", is er een aantal pillen dat patiënten massaal doorbreekt vóór de inname:


Bijsluiter geeft vaak onvoldoende informatie

In bijsluiters voor patiënten, maar ook in vakinformatie voor artsen, wordt onvoldoende ingegaan op de mogelijkheden voor deling van pillen en tabletten. Er valt door patiënten en artsen vaak niet uit op te maken of de tabletten wel geschikt zijn voor deling.

Dat is jammer, want in veel gevallen is het delen van tabletten noodzakelijk als een dosis individueel moet worden aangepast. Met name voor ouderen en kinderen zijn medicijnen niet altijd in de gewenste dosis beschikbaar.

Vooral oudere mensen hebben moeite met breken van pillen

Vooral voor oudere mensen, dikwijls met een (visuele) beperking, is het vaak moeilijk om tabletten vakkundig te delen.
Slechts 20% van deze patiënten maakt daarbij gebruik van een speciale “pillensplitter”. De meesten gebruiken een alledaags keukenmes, dat echter geen zorgvuldige deling toelaat.