zaterdag 9 maart 2013

Hoe gevaarlijk is aspirine?

Aspirine is er tegen bijna elke vorm van pijn. Het is daarmee een van de meest succesvolle medicijnen op aarde. Probleem is alleen: wat mensen zonder recept kunnen krijgen, geldt voor velen als onschuldig en ongevaarlijk.

Aspirine: bedenkelijke reputatie als wondermiddel

Al in 1900 manifesteerde aspirine zich als wondermiddel tegen verkoudheid, tuberculose, trombose, hoofdpijn en vooral reuma. Al meer dan 100 jaar ligt het daarom in de schappen van apotheken. Vijf miljard tabletten per jaar produceert fabrikant Bayer voor de internationale markt.

Dat de inname van acetylsalicylzuur, de werkzame stof in aspirine, ook levensbedreigend kan zijn, is minder bekend. De reclame heeft in dat verband geweldig werk verricht door de indruk te wekken dat aspirine goed is voor de gezondheid, net als bijvoorbeeld een vitaminepil.

Aspirine medicijn met bijwerkingen

Sommigen beschouwen aspirine dan ook niet als een medicijn dat bijwerkingen heeft, maar als een nuttige lifestyle-ondersteuning.  En op die manier wordt heel gemakkelijk verkeerd gebruik van het preparaat in de hand gewerkt. Want de bijsluiter lezen consumenten doorgaans niet.

Pijnstiller niet zonder risico

Niet zelden belanden mensen, voor wie aspirine tot dan een onschuldig huismiddel was,  met een bloedende maagzweer in het ziekenhuis. Acetylsalicylzuur, het hoofdbestanddeel van aspirine, werkt op drie manieren tegelijk:

  • als pijnstiller;
  • koortsonderdrukkend;
  • ontstekingsremmend. 

Maar pijnstillers als aspirine en paracetamol zijn niet zonder risico en kunnen ernstige bijwerkingen hebben:

  • Aspirine kan zweren en bloedingen in maag of darm veroorzaken omdat het het slijmvlies in het spijsverteringskanaal aantast; 
  • en het medicijn kan ook leiden tot astma-aanvallen;
  • of schade aan de nieren veroorzaken.


Bloedverdunnende werking wordt onderschat

Anders tot andere pijnstillers werkt aspirine niet alleen pijnverlichtend, maar verdunt het ook het bloed. En dat kan bij een simpele tandheelkundige ingreep al een probleem vormen. Het bloedverdunnende effect van aspirine werd destijds ontdekt omdat patiënten na amandeloperaties bleven bloeden.

Aspirine is ook tegenwoordig nog steeds een probleem bij operaties. Daarom moet men 5 dagen voor een operatie geen aspirine innemen want het bloedverdunnende effect van een aspirinetablet houdt nog een hele tijd aan na inname.

Soms komt aspirine als bloedverdunner van pas

Maar bij bepaalde ziekten zoals een hartaanval of een beroerte, komt die bloedverdunnende werking juist erg van pas.